Wil jij ook naar Ghana?

Zin in een uitdaging? Reageer dan op deze vacature!

Stage of vrijwilligerswerk in Ghana: Nurses on Tour regelt het!

Wil je werken of stagelopen in een Ghanees ziekenhuis of in één van de gezondheidsklinieken van Bolgatanga dan kan dat bij Nurses on Tour. Voor verpleegkundige, verloskundige, verzorgende en andere gezondheidszorgprofessionals hebben wij mogelijkheden. 

Stichting Nurses on Tour is sinds 2007 actief in het noorden van Ghana. Daar reizen we af naar afgelegen dorpen om gezondheidsvoorlichting te geven over malaria en andere gezondheid gerelateerde onderwerpen en delen we in bepaalde perioden geimpregneerde muskietennetten uit.

Kies nu voor een onvergetelijke stage- of vrijwilligersplaats in het gastvrije Ghana waarbij je enorm veel kunt leren van de lokale cultuur door te wonen in traditionele gastgezinnen. Het is een ervaring voor het leven, een kans die je niet zou mogen missen!

Klik hier voor meer informatie

 
Finally together! Nurses on Tour moving forward

Het Nederlandse bestuur van Nurses on Tour verlaat binnenkort het veldwerk in Ghana

Geschreven door Leroy de Priester

“Still a lot of work to do”... dat zijn de woorden waarmee we de promoclip van Expeditie X eindigde tijdens het grote culturele evenement ‘Dance Around the World’ in het Arsenaal theater van Vlissingen in april 2010. Bijna anderhalf jaar later is het inmiddels tijd voor ons, Leroy de Priester en Joyce van Dullemen, om onze handen opnieuw los te laten van het project in Ghana en de touwtjes terug in handen te geven van onze Ghanese counterparts.  3 September, afgelopen jaar, vertrokken we met een missie naar Ghana. Een missie dat in teken staat van ontwikkeling in de gezondheidszorg, verbetering van kwaliteit van leven en van de gehele holistische mensheid. Samen met drie geweldige teams, Leo en Maria de Priester, John en Pieter van Nunen en Annie en Peter de Boer, trotseerde we 9000 kilometer door het Europese en Afrikaanse continent. Vele avonturen, ontmoetingen en onvergetelijke momenten passeerde de revue. De twee Peugeots 405 bereikte in zeer goede staat Ghana dankzij de geweldige support van autogarage Idee-Andre. We zijn dankbaar voor alle donaties, support en vertrouwen van individu’s, organisaties, instituten en bedrijven. Met name de door de opbrengsten van het benefietevenement ‘Dance Around the World’ en de financiele subsidie van de NCDO (Nationaal Commisie van voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) was het mogelijk om duizenden vrouwen en kinderen te voorzien van een geïmpregneerde muskiettennet ter preventie van malaria.

Hoewel we het afgelopen jaar onze tegenslagen hebben gekend hebben we hard gewerkt om onze doelstellingen te kunnen behalen. Capacity-building, duurzaamheid, zelfredzaamheid en een onafhankelijke continuiteit van het project “Stop Malaria, Save a Child” stonden daarbij hoog in het vaandel. Samen met het Ghanese bestuur van Nurses on Tour en onze project coördinatoren Ayumah, Sadiq en Adisa hebben we vooruitstrevend gewerkt en kijken we uit naar een succesvol vervolg van het project. De inkoop van geimpregneerde muskietennetten verliep lange tijd erg lastig en leverde zelfs flinke vertragingen op in ons werkschema. We kopen de netten tot de dag van vandaag op de open markt, waardoor we per net zo’n 3 euro betalen. Dat kan goedkoper, maar daarvoor hebben we meer support van de Ghana Health Service nodig (de Ghanese overheidsinstanties van Gezondheidzorg). Er gaat momenteel overleg met de disease control van de Ghana Health Service om mee te draaien in grootschalige preventieve interventie projecten gericht op malaria bestreiding. Nurses on Tour hoopt hier uiteraard een steentje aan bij te kunnen dragen.

De komende week zullen we ons best doen om één van ons belangrijkste doelstelling te behalen. “10.000 vrouwen en kinderen moeten voorzien zijn van een muskietennet en een gezondheidsvoorlichting!” Er zullen nog zo’n 300 netten verspreid moeten worden voor we dit doel bereikt hebben. Het ziet er naar uit dat dit deze week nog gaat gebeuren. Uiteraard reden voor een feestje! Ons Ghanese team van project coordinatoren heeft de afgelopen weken zo’n 5 projecten geheel zelfstandig uitgevoerd en hebben daarbij al zo’n 600 netten gedistribueerd. Vol trots kijk ik naar op onze project coordinatoren,  en zie hoe ze de organisatie van de projecten oppakken. Soms denk ik dan terug aan oktober en december wanneer we met dit team begonnen. Het was een intensief trainingstraject maar met geweldig resultaat. Sinds het eerste project dat we met ons Ghanese team deden in december tot vandaag zijn er 31 dorpen bezocht en 3943 geimpregneerden netten verspreid. Verdeeld over vier verschillende districten in de Upper East Region van Ghana. Dat maakt een totaal van 9753 muskietennetten en  75 dorpen.

Wanneer we de 10.000 netten verspreid hebben zullen we proberen om lokaal meer media aandacht te krijgen. Kranten, radiozenders en wellicht televisie zullen we benaderen om deze week met ons mee te gaan op out-reach en om zo het werk van ons team met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Duizenden vrouwen en kinderen, in de meest afgelegen dorpen, in het noordelijkste puntje van Ghana hebben doormiddel van Nurses on Tour een duwtje in de rug gekregen om zichzelf tegen deze vreselijke parasitaire infectieziekte te kunnen beschermen. Het wordt tijd dat overheidsinstanties, grotere ontwikkelingsorganisaties in Ghana en de Ghanese bevolking in het algemeen meer over deze kleine, maar groeiende organisatie gaat horen. Nurses on Tour is een shooting star en deze moeten gezien worden. In Nederland hebben we al meerdere malen publiciteit weten te krijgen van krant, radio en televisie. Waarom zou dit in Ghana uit moeten blijven. Afgelopen week was ons team, tijdens een vergadering, het met elkaar eens: “It’s time for action! Showtime!”

In het kader van een duurzaam beleid en een toekomst voor een zelfstandig, onafhankelijk Nurses on Tour in Ghana is er veel gesproken en tevens gehandeld. Nurses on Tour is sinds april 2011 een geautoriseerd reisagent. We bieden Nederlandse vrijwilligers van Ontmoet Afrika maar ook toeristen en bezoekers verschillende services en faciliteiten aan. Het huren van auto’s en motorbikes is er daar één van. Ook behoren georganiseerde trips in de Upper East Region met chauffeur tot de mogelijkheden. Tevens is Nurses on Tour de bemiddelaar tussen de klant en de lokale vliegmaatschappij ‘Fly City Link’ voor binnenlandse vluchten in Ghana.  Deze diensten moeten voor interne inkomsten gaan zorgen die bij zullen dragen in een onafhankelijk Nurses on Tour.
De bouwplannen van het Nurses on Tour trainings- en coordinatie centrum zijn van de grond en klaar om uitgevoerd te worden. Er zijn twee verschillende mogelijk geschikte locaties rondom Bolgatanga, er is echter nog steeds niet concreet. De komende twee weken, moet daarom de druk op de ketel gevoerd worden om voor ons vertrek een concrete locatie te vinden. Aangezien Ghanese onder druk het best lijken te presteren (hoe herkenbaar) verwacht ik geen moeilijkheden hierin. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons zal lukken om een goede locatie te vinden voor ons vertrek naar Nederland. Zodat zodra de donatie van Stichting Bazaar Grijpskerke gestort is de bouw van dit Nurses on Tour centrum van start kan gaan. Joyce en ik hopen in de toekomst dit centrum uit te breiden naar een prive-kliniek dat zich voornamelijk zal gaan richten op de behandeling van malaria en andere parasitaire infectieziekten verspreid door insekten als muggen.

Het invoeren van de twee Peugeots 405 waarmee we afgelopen jaar Ghana bereikten geeft ons veel kopzorgen. Volgens de Ghanese wetgeving moeten auto’s die ouder zijn dan 10jaar flinke boete betalen boven op de regulieren invoerkosten. De handhaving op deze wet is strikt en er zit weinig rek in de procedures. De afgelopen maanden hebben we de auto’s kunnen gebruiken met tijdelijke vergunningspapieren uitgegeven door de douane met een verzekeringsagent die garant voor ons vertrek staat. De invoerrechten, de belastingen plus de boete die uitgekeerd zou worden zou op een totaal bedrag van 10.000 euro per auto komen. De iet wat dikke douane officier, durfde het bedrag niet eens zelf te benoemen, en wees daarom het bedrag op het formulier aan en keek van ons weg. Chief Bonaba van Bongo, man met aanzien en autoriteit, tevens voorzitter van Nurses on Tour in Ghana kon niet anders dan lachen om dit bespottelijk hoge bedrag. “We betalen geen cent voor het invoeren van deze auto’s, het is een bijdrage aan de capaciteit van vervoersmogelijkheden van een ontwikkelingsorganisatie die bijdraagt aan de ontwikkeling van deze regio! Dit geld zal nooit, maar dan ook nooit betaald worden” aldus Chief. De douane officier begreep dit volkomen en alternatieve werden direct aangeboden. Doormiddel van het aanvragen van vrijwaring van belastingsgelden zou het mogelijk zijn om via het Ministerie van Financië de auto’s in te klaren. Prima. “Geen probleem” aldus Chief luchtig! Dit speelde zich af zo rond eind januari, begin februari. Nu eind juli, na tientallen brieven, handtekeningen, stempels, reisjes naar Accra, lieflachende kopjes naar ambtenaren, directeuren en overheidsofficieren en veel tijd en geduld, leek het afgelopen week echt NIET te gaan lukken. In Accra bezochten we het hoofdkantoor van de Ghana Health Service en werd ons verteld dat er geen vrijwaringen gegeven werden op voertuigen. En dit was bevestigd door het Ministerie van Financië. Zucht, zucht en nog eens zucht. We bellen dus naar Ibrahim om onze bevindingen te delen en opperen dan ook direct dat we zo snel mogelijk moeten proberen te auto’s in Burkina Faso of in Mali te verkopen om vervolgens nieuwe voertuigen hier in Ghana te kopen. Ibrahim brengt vervolgens Chief direct op de hoogte. Chief is het volkomen oneens met dit onbevredigende nieuws en zegt zelf naar Accra te reizen en zelf nog wel eens een woordje te doen. Deze week hopen we daarom meer van hem te horen en hopen we vooral dat hij met zijn aanzien en autoriteit meer te weeg kan brengen als ons. Hoe dan ook, voorlopig rijden de peugeotjes nog maar de vraag is of ze voor Nurses on Tour kunnen blijven rijden. To be continued....

Deze week zal ons laatste werk week worden in het werkveld van Nurses on Tour. We hebben zojuist onze laatste meeting gehad met onze Ghanese project coordinatoren. We zullen het roer aan hen moeten geven om vervolgens de koers vooruit aan te houden. Met het jonge, diverse maar enthousiaste en optimistische team van Ayumah, Sadiq en Adisa onder supervisie van Mariam en Ibrahim onder het bestuur van Chief Bonaba, Joseph en Adijetu moet dat zeker gaan lukken en hebben wij daar ook alle vertrouwen in. We zijn er van overtuigd dat we met een gerust hart Nurses on Tour kunnen overdragen aan dit geweldige team. Ja, natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, voor innovatie en voor ontwikkeling. Maar dat zal altijd blijven. Laten we niet vergeten dat we nog steeds werkzaam zijn in een ontwikkelingsland! Ghana, het land waar wij ons hart aan hebben verloren. We zullen daarom ook altijd bezig blijven met Ghana, met Nurses on Tour in Ghana en met een toekomstvisie van een wereld vrij van malaria! ....“Still a lot of work to do”.

Om het werk van Nurses on Tour door te zetten, ook als wij er niet meer zijn, hebben wij fondsen en donaties nodig! "Stop Malaria, Save a Child". Steun ons en stort uw gift op: 50.38.77.611 te Middelburg o.v.v. Gift Nurses on Tour

Klik voor nieuwe foto's van onze projecten HIER

Geplaatst: 25-07-2011 19:51:54  |  Reacties: (8)  |  Terug

Reacties

Great website. A lot of uufesl info here. Ia1a6m s | 24-11-2015 07:29

Great website. A lot of uufesl info here. Ia1a6m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your sweat! http://wmzwcwjgky.com [url=http://owrpps.com]owrpps[/url] [link=http://scqqszdv.com]scqqszdv[/link]

We're fervently pinaryg for you all. May God bless | 22-11-2015 20:38

We're fervently pinaryg for you all. May God bless Scout with strength to fight the infection and for healing from the surgery. Your family is constantly on our hearts and in our prayers. Love and blessings to you all.The Lord is close to the brokenhearted and saves those who are crushed in spirit. Psalm 34:18

Don't appreciate the LPN coenmmt. I don't regret s | 14-11-2015 12:20

Don't appreciate the LPN coenmmt. I don't regret starting out as one. I've worked along side graduate RNs. They knew theory but nothing about patient care and/or clinical skills. I get what you're saying but everyone achieves their goals differently. I have no regrets; I've enjoyed the path I've taken to earn my RN.

You could go through an LPN pgrroam, most are only | 14-11-2015 06:59

You could go through an LPN pgrroam, most are only about a year long, go get some experience under your belt, and go back to school to get your RN degree. There are pgrroams at colleges for LPN to RN. Depends on what you want. I have a BSN, and I did make more than an ADN nurse base pay, wasn't much, but it was a bit more, and a BSN RN would surely be looked at first for any type of management position. So it all depends on what kind of nursing you want to . Good Luck!

Testing,testing....lol...this is the second time I | 14-11-2015 06:35

Testing,testing....lol...this is the second time I have tried to post a conmmet....not my best day....in short,I am so glad it's over for you,think you were very brave really,take care.xx

117Fantastic beat ! I would like to apprentice whi | 14-11-2015 06:12

117Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your wetsbie, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

103We are a group of volunteers and oepning a new | 14-11-2015 06:11

103We are a group of volunteers and oepning a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

Francisco | 22-10-2012 23:03

Beste Doortje,Gegrilde witlof of geasramelikeerde bietjes kun je prima bij de aardappel-knolselderijgratin uit de delicious.kerst (p. 34) serveren. Het zoete accent van de knolselderij in de gratin is subtiel aangezien 2/3 aardappel wordt gebruikt. Een prima keuze dus, ook een heerlijke combinatie met de romige gratin vormen gestoomde groenten, besprenkeld met wat olijfolie en bestrooid met geroosterde noten.Veel succes en vooral een gezellig en lekker etentje zondag!Hartelijke groet, redactie delicious.

Reactieformulier

Reload