Wil jij ook naar Ghana?

Zin in een uitdaging? Reageer dan op deze vacature!

Stage of vrijwilligerswerk in Ghana: Nurses on Tour regelt het!

Wil je werken of stagelopen in een Ghanees ziekenhuis of in één van de gezondheidsklinieken van Bolgatanga dan kan dat bij Nurses on Tour. Voor verpleegkundige, verloskundige, verzorgende en andere gezondheidszorgprofessionals hebben wij mogelijkheden. 

Stichting Nurses on Tour is sinds 2007 actief in het noorden van Ghana. Daar reizen we af naar afgelegen dorpen om gezondheidsvoorlichting te geven over malaria en andere gezondheid gerelateerde onderwerpen en delen we in bepaalde perioden geimpregneerde muskietennetten uit.

Kies nu voor een onvergetelijke stage- of vrijwilligersplaats in het gastvrije Ghana waarbij je enorm veel kunt leren van de lokale cultuur door te wonen in traditionele gastgezinnen. Het is een ervaring voor het leven, een kans die je niet zou mogen missen!

Klik hier voor meer informatie

 
Thousands of children were given a future! Nurses on Tour Ghana - Shooting Star

Geschreven door Leroy de Priester

Natuurlijk gaat het niet zonder slag of stoot, hebben we ook momenten dat het allemaal heel zwaar en moeilijk is en zijn er genoeg blokkades, hindernissen en obstakels op ons pad. Desalniettemin, we gaan nog steeds vooruit! We maken nog steeds positieve vorderingen en zien ondanks obstakels en moeilijke momenten altijd licht in de duisternis! Nurses on Tour is sinds de oprichting in 2007 al een ‘Shooting Star’ en nog steeds maken we grote stappen vooruit.

Was Joyce’s moeder, Catolien, niet overleden dan waren we nu thuis in Nederland geweest,  dan waren we nu in Ghana getrouwd geweest en hadden we alle werkzaamheden voor Nurses on Tour moeten overdragen aan ons team in Ghana. Maar het heeft geen zin om daar op die manier aan terug te denken. “Als dit.... Wat als dat... Had het nu zo.... “ Eindeloos. Geen discussie. Het is zo gegaan, tot ons grote verdriet. We kunnen er niets aan veranderen en kunnen alleen maar vooruit kijken. Moeilijk? Ja, natuurlijk. Zeker voor Joyce, iedere dag, ieder moment. Bij alles wat we doen, weer diezelfde gedachten. Weer diezelfde beelden. En de moeilijke momenten kunnen dan ook ieder moment te veel worden en dat maakt het natuurlijk moeilijk. Kort wat voorbeelden: 1. De gastenlijst die we moeten opstellen voor onze bruiloft in Nederland welke nooit compleet zal zijn zonder je moeder. 2. De doopceremonie die we zijn ondergaan waar Catolien ook bij aanwezig geweest zou zijn (we zouden de dag na dat ze overleed gedoopt worden). 3.  Het feit dat we nu eigenlijk terug zouden zijn en herenigd zouden worden met onze ouders. 4. Het iedere week ontvangen van ontzettend lieve kaartjes van vader Wim en beseffen hoe moeilijk het is dat je er niet gewoon even fysiek voor hen kan zijn. 5. De funeral die georganiseerd werd om het overlijden van Catolien hier in Ghana te herdenken. Om zomaar slechts enkele te noemen.

Ondanks het feit dat het moeilijk is, ben ik trots op Joyce! Ze houdt zich sterk als ze is en pakt alles aan met kracht en doorzettingsvermogen. We hebben besloten om twee maanden langer in Ghana te blijven om zowel ons huwelijk hier in Ghana opnieuw te organiseren en om ons werk voor Nurses on Tour netjes over te dragen aan het Ghanese Nurses on Tour team. Twee maanden die we zeker nodig hebben om onze doelstellingen te kunnen behalen en om samen met onze Ghanese familie en vrienden onze liefde te vieren tijdens ons traditionele huwelijk. Binnenkort moet ik de bruidsschat naar Joyce Ghanese familie brengen. Tabacco, Cola nuts, een Haan en een Parelhoen. Tevens moeten er vier koeien betaald worden, maar die mag ik betalen wanneer ik er klaar voor ben. Momenteel is daar geen geld voor, heb ik uitgelegd. Geen probleem, “Any time”!

Het werk van Nurses on Tour heeft ons veel afleiding gegeven en heeft tot veel positiviteit gezorgd. Ten eerste het NGO certificaat. Hoewel we enorm worstelen met bureaucratie en corruptie om alle nodige documentatie van de grond te krijgen is het ons na zo’n 2 maanden gelukt om Nurses on Tour officieel als NGO te laten registreren. Kantoor hoppen, stempels en handtekeningen verzamelen, geduld hebben, leuk lachen en zo af en toe een cedi of wat toe schuiven. Bloed, zweet en tranen. Onze dank gaat voornamelijk uit naar Kyra Hoenderop, die ons hierbij ontzettend heeft geholpen. Het organiseren van dit certificaat was echt een uitdaging. Maar nu we bij de Social Welfare van Ghana bekend staan en erkend worden als een Non-Govermentele Organisatie gaan er opnieuw vele deuren open en biedt het onze stichting meer en meer kansen. Het invoeren van de twee Peugeots met een vrijwaring van alle invoerrechten is daar één van de belangrijkste van. Het certificaat zal deze week nog met de bus van Accra naar Bolga komen. Eerst een feestje en dan diep inademen, schouders eronder en dan gaan we weer. Op naar de volgende bureaucratieve missie!

Een tweede noemenswaardige ontwikkeling is de eenheid die ontstaan is tussen de leden van het team van Nurses on Tour in Ghana. Met name onze projectcoordinatoren Adisa Issaka, Sadiq Fuseni en Ayumah Ayimah zijn enorm gegroeid en ontwikkeld als sterke managers. Toen we in oktober kwamen wisten ze nog niet hoe ze een computer aan moesten zetten en wat ‘Opslaan Als’ (Save as) betekende. Nu, onder de leiding van Office Manager Sadiq Fuseni, typen zij met gemak registraties van alle distributieprogramma’s, verwerken zij daarbij honderden gegevens van vrouwen, schrijven zij rapporten en verslagen, werken ze met statistische data verwerkingsprogramma’s als SPSS en Excel en weten ze onze administratie op juiste wijze te archiveren. Ook het organiseren van evaluatie- en distributie projecten wordt nu overgelaten aan onze Ghanese counterpart. Ayumah Ayimah die als Fieldwork Manager aangesteld is, selecteerd dorpen voor distributie, informeerd de geselecteerde dorpen, verzameld genoeg vrijwilligers en coordineerd het gehele proces. De financiele administratie en boekhouding wordt uiteindelijk door Adisa Issaka uitgevoerd. Ze werkt hierbij met Excel, heeft contacten met de bank en archiveerd alle nota’s en afschriften. Zo heeft nu iedereen zijn of haar takenpakket en samen vormen zij een hecht en sterk team. Natuurlijk leren zij nog steeds iedere dag. Is er altijd ruimte voor verbetering en zo nu en dan moeten we ze nog wat corrigeren. Maar gelukkig hebben we nog twee maanden! We zijn enorm trots op ons team. Geheel vrijwillig, zoveel motivatie, zoveel kracht, zoveel leergierigheid, zoveel ambities. Het is prachtig en een genot om deze mensen aan het werk te zien. We hopen hen in de toekomst echt een goede baan te kunnen aanbieden. Daarvoor zal Nurses on Tour nog meer en meer moeten groeien.
Het bestuur van Nurses on Tour, de overkoepelde supervisors en adviseurs, heeft volgende week haar eerste bestuursvergadering. In deze vergadering wordt onder andere gesproken over de visie en de missie van Nurses on Tour in Ghana. Ook zal erg gesproken worden over verantwoordelijkheden, taakomschrijvingen en organisatiestructuren. Natuurlijk is er ook ruimte om over duurzaamheid en toekomst te discussieren. Kortom wij, als Nederlands bestuur van Nurses on Tour, kijken uit naar deze meeting. Wordt vervolgd.

Een derde mijlpaal in de Nurses on Tour geschiedenis is wel het eerste “Long Tour Outreach-Program”. Vorige week maandag 30 mei 2011, vertrok het team van Nurses on Tour voor één hele werkweek naar het noordelijkste puntje van Ghana, Garu-Tempani. In dit subdistrict zijn tientallen dorpen afgezonderd van de geciviliseerde wereld. Geen elektriciteit, geen gezondheidsvoorzieningen, geen stromend water. Gelukkig wel primair onderwijs, voldoende voedsel, politieke stabiliteit en veiligheid en sinds de laatste jaren verschillende waterputten. Doormiddel van samenwerking met het Ministerie van Gezondheidszorg, met name de Malaria Control Units, hebben we verschillende dorpen weten te selecteren voor distributie projecten. We maakten een werkplan en een schema voor de out-reach programs en vertrokken Bolga met voldoende netten, camping equipment, proviandering en goede moed. Ayumah, die voor Nurses on Tour zijn rijbewijs heeft behaald, rijdend in de Toyato in gezeldschap van Adisa en Kya en gevolgd door, onze pas gekochte, Royal Motorbikes, gereden door Mark, Sadiq, Joyce en Leroy.  Omdat we niet door Bawku mogen rijden met onze motorbikes vanwege nieuwe wetgeving moesten we een shortcut nemen naar Garu. De avontuurlijke route! Leuk! Wanneer we in Garu aankomen sluiten daar twee lokale vrijwilligers vanuit Garu aan. Micheal en Issah. We rijden vervolges naar de gezondheidskliniek van Basyonde, de enige gezondheidfaciliteit in dit subdistrict. Hier ontmoeten we de community volunteers en nurses  en leggen hun het werkplan van de komende week voor. Vervolgens rijden we naar het eerste dorp Kongo, waar we ook de vrouwen van Tualaar zouden ontmoeten (een dichtbij gelegen community). Er hebben zich echter honderden vrouwen verzameld uit vier of vijf verschillende communities die een educatief programma volgen van World Vision. Hierdoor kunnen we onze projecten niet uitvoeren. Het is te chaotisch, te hectisch en er zijn te veel vrouwen om een distributie van muskietennetten te starten. Wanneer er door World Vision gratis drankjes en water uitgedeeld wordt ontstaan er dan ook onenigheden en zelf kleine vechtpartijen. We besluiten onze spullen in te pakken en deze projecten opnieuw te plannen. Flexibel als we zijn. We reizen door naar het eerste dorp waar we de nacht zullen doorbrengen. Yanatenga. We komen net voor zonsondergang aan. Moe van een lange reis, hectiek in Kongo en alle indrukken van de dag. Zonder dat er taken verdeeld worden of ergens over gesproken wordt begint iedereen met werken. Het kamp wordt opgezet, klamboes opgehangen, matjes neergelegd, er wordt gekookt, water gehaald en alles voor het avondprogramma wordt klaar gemaakt. We zijn namelijk nog niet klaar met werken. Rond zeven uur, wanneer we gegeten, gewassen en voldaan zijn, begint voor het eerst in de Nurses on Tour geschiedenis de Video Show! Met behulp van de beamer, scherm en laptop die door de Hogeschool Zeeland gesponsord zijn wordt een avond lang alle mensen uit het dorp vermaakt met educatieve clips. Alle apparatuur draaiend op de generator die door de kindernevendienst van de Gereformeerde Kerk uit Arnemuiden gesponsord is.  Het is een groot succes. Eenvoudig, makkelijk begrijpbaar maar toch educatief. De kleintjes kijken hun ogen uit en er wordt volop gediscuseerd over malaria, de gevolgen, de symptomen, de behandeling en natuurlijk de preventie van malaria!
We sluiten de avond af met een vermakelijke Disney film en kruipen dan moe maar voldaan onder onze eigen klamboes.
De volgende morgen staat iedereen vroeg op en heeft opnieuw iedereen al snel door wat zijn of haar taak is. Twee vrijwilligers gebruiken de motor om vers brood te halen in Basyonde, andere koken water voor koffie en thee, er worden eieren gebakken, het kamp wordt opgeruimd en iedereen frist zich op met een emmer fris water uit de waterput. Alle zwangere vrouwen en moeders van kinderen onder de vijf jaar hebben zich al verzameld onder een grote boom neerbij. Om negen uur precies begint het reguliere voorlichtingsproject met de flipcharts van UNICEF en ons zo vermakelijke toneelstukje. Vervolgens start de distributie van de netten. We laten de vrouwen eerst een lijn maken en we vragen of ze hun consultatieboekjes willen laten zien. Vervolgens delen we kleine coupons uit. Deze coupons tonen aan dat de vrouwen aanwezig zijn geweest bij de voorlichting en  daarmee gekwalificeerd is om een net te ontvangen. Vervolgens worden de vrouwen één voor één geregistreerd door vier van onze vrijwilligers. Alle namen worden genoteerd zodat in de toekomst de vrouw persoonlijk bezocht kan worden voor onderzoek, registratie en monitoring. Nieuw in onze distributie is de zogenaamde ‘commitment fee’. Omdat we willen dat de vrouwen een weloverwogen keuzen maken om een net aan te schaffen en deze dan ook effectief zullen gebruiken vragen we een symbolisch bedrag. 50 pesewa, een kwartje, voor een net. Voor de meeste vrouwen, goed betaalbaar, maar toch een kleine investering. Een investering in de toekomst! Tevens hopen we op deze manier ook meer structuur en ‘eerlijkheid’ in onze distributie te genereren. De betaling van de ‘commitment fee’ wordt in alle zeven dorpen als geen probleem ondervonden. Vrouwen betaalden netjes. Het geld wat Nurses on Tour hiermee genereerd kan opnieuw terug gebruikt worden onze projecten en kan ten goede komen in de gemaakte kosten. Denk bijvoorbeeld aan brandstofkosten, vrijwilligers toelagen, betalen van lunch ect.
Wanneer we alle vrouwen van een net hebben voorzien rijden we vervolgens terug naar Tualaar, daar waar het de dag ervoor niet gelukt was, om alsnog een distributie te kunnen doen. In tegenstelling tot de dag ervoor, was nu alles prima georganiseerd en verliep alles zonder problemen. Ons team verzorgde het gehele project terwijl Adisa, Kyra en Sadiq voor de lunch zorgde. De tour vervolgende zich naar Kolnatenga, waar we opnieuw overnachten, een videoshow uitvoeren en de volgende dag weer netten distribueren. En zo gaat het de hele week door. Reizen, kamp opzetten, video show, slapen, kamp opruimen, voorlichting en distributie, reizen naar een volgend dorp, weer voorlichting en distributie, weer reizen, weer kamp op zetten en weer videoshow. Een week lang. Vermoeiend. Maar met een team als dat van ons geen enkel probleem! We hebben de grootste lol met elkaar, werken hard, fantaseren over toekomstplannen, helpen elkaar en doen gewoon ons ding! Het is erg bijzonder. We zijn echt een team! Mooi vind ik vooral dat we een team zijn met zoveel diversiteit. Verschil in geloof, verschil in etnische kom af en verschil in geslacht, ras en cultuur. Toch vormen we samen een eenheid! Nurses on Tour maakt geen onderscheid en staat daarom ook voor EENHEID/UNITY! Uiteindelijk distribueren we bijna 1000 muskietennetten verspreid over zeven verschillende dorpen. We komen doodmoe thuis van een week keihard werken. Maar we zijn allen voldaan. Zoveel blije gezichten, zoveel gedanst, zoveel kleine smoeltjes die met een net op hun hoofd naar huis gaan, zoveel liefde, zoveel blijdschap. Het was alles waard. We hebben onze boodschap meer dan goed kunnen overbrengen: “Stop Malaria, Save a Child”

Wanneer we vrijdagavond terug in Bolga komen zijn we allemaal te moe om ook nog maar iets te doen. Zonder te wassen en te eten val ik op mijn matras onder mijn klamboe, wederom onder een schitterend heldere sterrehemel en ben ik weg. Diep, diep in slaap. Dat weekend houden we het rustig.

Deze week zijn we weer op kantoor te vinden geweest. Rapporten schrijven, registraties verwerken, alles opruimen, orderenen, meetings, nieuwe plannen maken ect. ect. Deze week geen evaluatieprojecten, geen distributieprojecten. Only office work!
Deze week bereiden we ons voor op de boardmeeting van volgende week en gaan we verder met ontwikkelen van het duurzame beleid van Nurses on Tour. Dit houdt globaal in het Nurses on Tour Coordinatie Centrum en de opzet van Nurses on Tour Travel Agency. Een aparte tak van de stichting die lokale fondsen moeten gaan genereren om zo zelfstandigheid en zelfredzaamheid te creëren. Hierover later meer.

Nurses on Tour gaat door met waar ze goed in is! Innovatief, Vooruitstrevend, Ambiteus en met oog op een betere Toekomst! Een toekomst waarin Nurses on Tour de ‘Shooting Star’ is.

Om ons werk door te zetten hebben we echter momenteel nog wel uw vertrouwen en support nodig. Wil jij in actie komen voor onze stichting? Een fondswervende activiteit organiseren of als individu een donatie doen?
Mail ons: info@nursesontour.nl
of stort op: 50.38.77.611 t.n.v. Nurses on Tour te Middelburg

 

 

Geplaatst: 08-06-2011 21:25:58  |  Reacties: (11)  |  Terug

Reacties

I am not positive the place you're geinttg your in | 24-11-2015 07:32

I am not positive the place you're geinttg your info, however great topic. I must spend a while learning more or figuring out more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission. http://nyxbomgxl.com [url=http://tsqxgdnc.com]tsqxgdnc[/url] [link=http://awotitxzb.com]awotitxzb[/link]

I believe THIS is the gift to the rest of us; that | 20-11-2015 12:52

I believe THIS is the gift to the rest of us; that you have paid your debt. By shrnaig so candidly what others have not, by advocating for us to take care of ourselves, and by cherishing life in a new way, you are indeed worth every moment of effort, every penny of care, and every friendship gleaned. We love you. Need you. Appreciate you. So there. http://bdszaety.com [url=http://bifzbuheyx.com]bifzbuheyx[/url] [link=http://dwvvjcinwcy.com]dwvvjcinwcy[/link]

Agree with Julie LPN comment was unleclad for. Ge | 14-11-2015 12:20

Agree with Julie LPN comment was unleclad for. Getting into RN programs is difficult and most have a wait-list that years long. Starting with an LPN program is a great way to get your start with nursing instead of wasting years trying to get into a RN program.

I personally think FB and all saicol networks shou | 14-11-2015 07:44

I personally think FB and all saicol networks should be banned in the work place. Productivity is a HUGE issue. When I am working my butt off, I get really upset when I see people who could be helping me or someone else on FB. I do use it at home, and sometimes rant about my day no names, nothing that anyone would be concerned about. I also have patients, former patients and families as friends. The key is to not post anything that would ever come back to haunt you!

you go and have a lovely lunch folewold by a rest | 14-11-2015 06:39

you go and have a lovely lunch folewold by a rest ,, an afteronnon nap will do you the world of good xx :-)bloomin heck !! 5A !! what a coincidence !! I dare say the staff have all changed now ,, i was there 21 years ago ,, Ann Boon was the sister ,, very pretty tall girl :-) Prof Shields was head of Dept,,, time flies eh !! :-)anyway ,,, enough of the trip down memory lane ,, you go and have a nice rest xxluvLols x x x

Hi Sonia,Very impressive weisbte! You're new work | 14-11-2015 06:35

Hi Sonia,Very impressive weisbte! You're new work is really strong and diverse. The piece you're working on at the National Gallery looks great really a wonderful way to hone your skills. Thanks for keeping me in your loop and Happy Valentines Day.Mary Anna

Desiree | 09-06-2011 17:59

Hoi Lier en Joyce,

Bijzonder hé, dat zo verschillende mensen allemaal eenzelfde doel hebben! Jullie doen dat echt super goed. Elke keer blijft jullie stichting groeien en ontwikkelen. Met jullie vrijwilligers hebben jullie een gouden team! Eigenlijk zou twee maanden nog te kort zijn, want elke keer komt er weer wat op jullie pad. Blijf zo doorgaan!

Liefs zus

oma | 09-06-2011 15:55

Hallo fantastisch wat  jullie allemaal voor elkaar krijgen met jullie team ,na alle narigheid die jullie meegemaakt hebben doet dat goed denk ik en verdienen jullie het zeker,geniet van van jullie laatste twee maanden veel liefs van Opa en Oma

claudia | 09-06-2011 13:56

Hoi, Wat een mooi verhaal. Jullie hebben veel gedaan. Hartstikke goed. Ga zo door en tot over een maand of twee!!! Dikke kus voor jullie van ons

Ma(ria) | 09-06-2011 11:14

Ik krijg kippevel van je verhaal, wat zijn jullie goed bezig. Ik ben bijzonder trots op jullie. Ga zo door.
Ja, wat is er veel gebeurd in korte tijd. En dat het soms moeilijk is kan ik heel goed snappen. Maar gelukkig is er ook nog plek voor fijne momenten. Goretjes aan iedereen en ik hou van jullie.
XXX-jes Ma(ria)

Mireille | 09-06-2011 10:16

Ha lieve Leroy en Joyce! Fijn om weer een stuk van jullie te lezen en wat foto's te spotten! Ondanks alles hebben jullie de draad weer goed opgepakt. Go for it! Dikke knuffel uit Goes, Mireille

Reactieformulier

Reload