Wil jij ook naar Ghana?

Zin in een uitdaging? Reageer dan op deze vacature!

Stage of vrijwilligerswerk in Ghana: Nurses on Tour regelt het!

Wil je werken of stagelopen in een Ghanees ziekenhuis of in één van de gezondheidsklinieken van Bolgatanga dan kan dat bij Nurses on Tour. Voor verpleegkundige, verloskundige, verzorgende en andere gezondheidszorgprofessionals hebben wij mogelijkheden. 

Stichting Nurses on Tour is sinds 2007 actief in het noorden van Ghana. Daar reizen we af naar afgelegen dorpen om gezondheidsvoorlichting te geven over malaria en andere gezondheid gerelateerde onderwerpen en delen we in bepaalde perioden geimpregneerde muskietennetten uit.

Kies nu voor een onvergetelijke stage- of vrijwilligersplaats in het gastvrije Ghana waarbij je enorm veel kunt leren van de lokale cultuur door te wonen in traditionele gastgezinnen. Het is een ervaring voor het leven, een kans die je niet zou mogen missen!

Klik hier voor meer informatie

 
Nurses on Tour in a Tree 2011: Year of Double Action

Geschreven door Leroy de Priester

Dat is wat de Ghanese President,  John Atta Mills, begin van het jaar bekend maakte in één van zijn speeches. “2011 is Action Year!” Daarop preekte de Dominee van onze kerk dat 2011 een jaar van Double Action zou worden... Ik denk dat beide gelijk hebben. Ja, dit jaar IS een jaar van “Double Action”.

Omdat het weer langere tijd geleden is dat het thuisfront in Nederland iets heeft gelezen van Nurses on Tour of van ons in het algemeen is het daarom weer tijd voor een update. Mijn excuses voor de lange intervallen maar dit heeft allemaal te maken met het feit dat dit jaar “Action Year” is.

Ten eerste natuurlijk alle voorbereidingen rondom ons traditionele huwelijk hier in Ghana. Inmiddels alweer eind eerste week maart. Dat betekend nog maar een kleine drie weken voor DE dag! Joyce en ik voelen de spanningen al dichterbij komen. Er moet veel geregeld worden. Wat hebben we al kunnen afstrepen van onze To-Do-List:

 1. Datum, Locatie en Tijd zijn vastgelegd. 26 Maart, 2011, 9:00 Assemblies of God Zuarungo, 13:00 Reception at Grace and Glory Guesthouse. Bij deze u bent uitgenodigd!
 2. JaJe, een traditionele gewoonte hier in Ghana is geregeld. In Ghana is het normaal dat alle gasten kleding dragen gemaakt van dezelfde materialen. We hebben dus uit Togo een prachtig stukje Afrikaanse stof laten komen en deze wordt momenteel onder familie en vrienden verdeeld om deze op de dag te dragen!
 3. Uitnodigingen zijn gemaakt en geprint en worden momenteel verspreid.. het maken van een gastenlijst hoeft echt niet in Ghana. Het is een kwestie van uitdelen en wie niet uitgenodigd is door middel van een uitnodiging die komt gewoon zonder uitnodiging. Lekker makkelijk, je passeert zo niemand. Wel lastig wat betreft het inslaan van de proviandering (Dit is echter een probleem voor later).
 4. De bruidsjurk en het pak, daar wordt al druk aan gewerkt door Ghanese naaisters en kleermakers.  
 5. Corsages, kleine rozeblaadjes, lichtballonnen worden vanuit Nederland naar Ghana gebracht door de twee moeders!

Dan wat er nog gedaan moet worden:

 1. De trouwringen, daar wordt wel aan gewerkt maar is niet echt gemakkelijk. Dat wat aan onze verwachtingen voldoet lijkt moeilijk verkrijgbaar te zijn. Momenteel probeerd een Ghanese Goudsmit onze dromen waar te maken. Mocht dit niet lukken zijn de “Made in China” rings al gekocht! Spannend dus! Wel hebben we uitgevonden dat ik anatomisch gezien niet de makkelijkste ringvinger heb. Het wordt hard geweld gebruiken op DE dag om de ring aan m’n vinger te schuiven. Zeep, vet en olie zullen er vast en zeker aan te pas komen.
 2. Over de Men of Honour en Maid of Honour moet nog worden gesproken. Voor Joyce is dit een moeilijk punt. Er zijn twee genomineerden maar helaas gaf de pastoor aan dat het gebruikelijk is dat er maar één Maid of Honour gekozen wordt. Dilemma!!
 3. Het organiseren van het avonddiner tijdens de receptie is iets waar wij ons geen zorgen over moeten maken. Onze families staan voor ons klaar! Fijn!
 4. De counseling met de ouderlingen en pastoor van de kerk beginnen komende week. Hier worden we klaargestoomt op de uitdagingen van het huwelijk en nemen we gezamelijk alle facetten van DE dag door! Spannend ook dus!
 5. Bruidsmeisjes en jongetjes zijn uitgekozen maar moeten nog in hun bruidspakjes gehezen worden. Deze moeten uiteraard ook door een kleermaker gemaakt worden.
 6. Champagne.
 7. Muziek.
 8. Aankleding... enz. enz.

Wat komt er veel bij kijken. Er is dus nog veel te doen! We zijn er nog niet klaar mee! Prioriteit is zorgen dat onze Men en Maid of Honour zo snel mogelijk worden uitgekozen. Zij hebben namelijk veel verantwoordelijkheden zowel in de voorbereidingen als op de bruiloft. To be continued dus.....

Dan hebben we ons ook zojuist aangemeld voor een Engels examen bij de British Council. De IELTS test. 18 April in Accra. Dit is een examen dat je Engelse vaardigheid test. Dit certificaat is vereist wanneer je in een Engelstalig land wilt studeren. Aangezien we plannen hebben om tijdelijk naar Australië te verhuizen voor een studie of werk is dit papiertje erg belangrijk. Betekend dat we natuurlijk ook hier in Ghana veel moeten oefenen om onze Engelse vaardigheden goed op universitair niveau te krijgen. Lezen, schrijven, spreken en luisteren!

Dan zijn er momenteel 15 Nederlandse vrijwilligers van Meet Africa die wij als ‘Ghana-evaringsdeskundige’ zo goed mogelijk hopen op te vangen en te kunnen begeleiden. Dat houdt onder meer in: Advies geven over het Ghanese leven, hen de op weg helpen in een voor hun nog vreemde omgeving en zieken verzorgen. We hebben van de week een Belgse vrijwilligster, Aline, met een ernstig ontstoken voet, hoogst waarschijnlijk ten gevolge van een infectie van een metalen pin in haar voet, terug naar België moeten sturen. Dat betekende eerst een hoop pijnstilling per injectie, vervolges een antibiotica infuus aangelegd, wond verzorgd ect. ect. Maar uiteindelijk toch een ticket moeten boeken voor haar terug reis naar België om daar door haar eigen huisarts en orthopedisch chirurg behandeld te worden. Ze is vanmorgen aangekomen in België en waarschijnlijk nu in het ziekenhuis voor behandeling of operatie. Arme Aline.
Dan 3 andere vrijwilligers met malaria. Dat betekend ook even onze aandacht. Dan een Nederlandse toerist die meer wilde weten over Nurses on Tour. Dan de aankomst van een nieuwe vrijwilligster. Een grote groep vrijwilligers. Gezellig, maar we zijn er druk mee!

Dan hebben we natuurlijk ook heel veel leuke vooruitzichten en leuke berichten!

 1. Mireille komt naar Ghana! Tranen stonden in onze ogen bij het horen van dit bericht. Ons (schoon)zusje komt naar Ghana om kennis te maken met de familie en ons leventje hier! Zoals Joyce zegt: “So Happy that my lovely sister is coming to Ghana! You’ve made one of my dreams come true”  Zo zeg ik: “I Agree”
 2. Ook Lies, onze beste vriendin en collega, vliegt maandag naar Ghana! Onbeschrijvelijk wat dat met ons doet! Lies: “Een hele goede en veilige reis” en WELKOM THUIS straks ;)
 3. Onze moeders, Catolien en Maria, vliegen al binnenkort. Tassen worden in Nederland al ingepakt, de laatste voorbereidingen worden al getroffen en de laatste dagen worden afgeteld! De ventilators zijn al aangeschaft hoor, Ma!
 4. Hoewel het ontzettend warm is  en we vooral zo rond twee uur, zeker op kantoordagen, een dip krijgen, zijn we toch blij en genieten we van elke dag!
 5. Snoes, mijn hond, is naar de dierenarts geweest. Vond ze niet erg leuk, ze was zelfs weg gelopen, maar gelukkig ook weer terug gekomen! Ze maakt het prima en ja, ze is snoezig!
 6. En... there’s so much more to tell!

Dan natuurlijk Nurses on Tour. Het werk gaat uiteraard gewoon door! Hier wat hoogtepunten:

 1. Het projectvoorstel voor het Nurses on Tour trainingscentrum en kantoorruimte is door Stichting Bazaar Grijpskerke goedgekeurd!
 2. Land wordt momenteel klaar gemaakt om gekocht te worden.
 3. Bouw tekeningen en onderhandelingen lijken bijna rond te zijn. We vergelijken momenteel twee opties.
 4. Gepland staat een korte trip naar Togo om hier motorbikes te kopen om onze projecten verder uit te breiden en te ondersteunen. Deze motorbikes worden tevens door Stichting Bazaar Grijpskerke gedoneerd! Onze dank hiervoor is groot!
 5. Kyra Hoenderop is inmiddels ook in Bolga aangekomen en versterkt nu met al haar enthousiamse ons Nurses on Tour Team
 6. De auto’s zijn nog steeds niet officieel ingevoerd. Maar... er worden momenteel schriftelijke aanvragen geschreven voor een uitzondering op het betalen van de invoerrechten. Deze waren in totaal 10.000 euro! Onacceptabel natuurlijk. Onze voorzitter, Chief Bonoba van Bongo, zoekt nu support van hoge hand! We hebben vertrouwen!
 7. Silvia en Joanne, twee verpleegkunde studenten van de Hogeschool Zeeland zijn ook aangekomen en hebben al enkele keren een project bij gewoont. Binnenkort starten zij hun onderzoek.
 8. Er zijn nu inmiddels zo’n 700 netten gedistrubueerd. Inmiddels zijn er vier dorpen in Bawku East district bezocht. Suluya, Yeogu, Tambalug en Ampoanatenga. We hebben momenteel nog zo’n 100 netten.
 9. De jacht naar netten gaat tevens nog steeds door. Tot op heden nog steeds geen leverancier gevonden die voor lager dan 7 cedi netten kan lever. Als we op korte termijn extra donaties krijgen dan kunnen we eventueel wat duurdere netten kunnen kopen. Daarom bij deze een kreet om hulp: Wie kan ons helpen? Stort uw gift op ons rekeningnummer! 50.38.77.611 t.n.v. Nurses on Tour te Middelburg
 10. Daarnaast gaat het werk in office, evaluatie- en monitorprogramma’s, opleidings- en trainingslessen voor onze Ghanese projectcoordinatoren gewoon door!

Er gaat momenteel zoveel door ons hoofd dat we soms gewoon niet meer weten waar we moeten starten. Gelukkig hebben we een geweldig team klaar staan met veel jonge, enthousiaste mensen. We kunnen momenteel, zeker in dit jaar van dubbele actie, alle support en vertrouwen gebruiken! We danken dan ook iedereen die op zijn of haar eigen wijze een bijdrage levert aan onze projecten. We dragen hen alle een warm hart toe!

Wij, Joyce en ik, en ons Nurses on Tour-team hier in Ghana zijn klaar voor 2011! We laten het op ons afkomen en zulllen alles geven! “2011, Year of Double Action”

Klik hier voor de laatste foto's!

 

 

Geplaatst: 04-03-2011 21:19:38  |  Reacties: (10)  |  Terug

Reacties

Thninikg like that is really amazing http://gggeqo | 24-11-2015 07:28

Thninikg like that is really amazing http://gggeqoommq.com [url=http://qzdtwprg.com]qzdtwprg[/url] [link=http://sssnoyvms.com]sssnoyvms[/link]

Findnig this post. It's just a big piece of luck f | 14-11-2015 07:18

Findnig this post. It's just a big piece of luck for me.

I was looking evyewrhere and this popped up like n | 14-11-2015 07:14

I was looking evyewrhere and this popped up like nothing!

Hey, good to find soenmoe who agrees with me. GMTA | 14-11-2015 06:51

Hey, good to find soenmoe who agrees with me. GMTA.

Exltrmeey helpful article, please write more. | 14-11-2015 06:46

Exltrmeey helpful article, please write more.

Lily | 22-10-2012 13:03

I was drawn by the hnoetsy of what you write

Rixt | 04-05-2011 23:46

Wat leuk zeg om jullie belevenissen te lezen! En super dat jullie daar gaan trouwen. Ik heb in de planning volgend jaar weer naar Ghana te komen, laat jullie wel weten. Groeten aan onze Ghaneze familie!

Caroline | 07-03-2011 13:02

Hoi hoi daar,Hoe gaat het met jullie? Lekker warm? En met jullie families en
vrienden? En met Ibrahim en Mariam? En nurses on tour natuurlijk?Ik las net op facebook van Annemiek dat jullie gaan trouwen. Dat moest ik toch hier even komen uitzoeken :).

Bij deze dus een dikke proficiat!! Hoe mooi seg! Wordt ongetwijfeld een
intense ongelooflijke ervaring. Ik kijk al uit naar de foto's.Ik kom hier af en toe eens kijken naar jullie verhalen, updates en
foto's. Wel leuk om dat zo te kunnen volgen. Die dag dat we met jullie
zijn mogen meegaan, heeft echt een diepe indruk nagelaten. Dankje
daarvoor. Wat jullie doen, is en blijft fantastisch he. En de auto's
blijven moeilijk doen :)?En ola, een taalexamen. Klinkt spannend. Succes! Wanneer zijn jullie van
plan naar AustraliŽ te gaan? En wat gaan jullie daar juist doen?Nog veel succes en genieten,

Vele groetjes,

Caroline

Meta | 06-03-2011 16:26

Hoi Leroy en Joyce

Wat klinkt het allemaal druk en spannend wat jullie doen. Het was alweer een poosje geleden dat ik jullie berichtjes gelezen heb. Ook dat verhaal van Joyce haar familie vond ik heel interessant, goh...je hebt er geen voorstelling van hier in Nederland hoe het leven daar is. Ik vind het heel knap van jullie hoe jullie je daar aangepast hebt. En ook wat jullie allemaal voorelkaar krijgen. Mijn respect! En nu bijna jullie trouwdag...super.. dat zal wel een hele bijzondere ervaring worden. Nou de datum is goed gekozen.. haha... Mario en ik zijn nu bijna 29 jaar geleden ook op 26 maart getrouwd ;) ... ook toevallig! Dus we zullen die dag zeker aan jullie denken. Ik wens jullie in ieder geval heel veel liefde en geluk voor nu en in de toekomst.
Groetjes van Meta

Ma(ria) | 04-03-2011 23:48

Wat een mooi stuk heb je weer geschreven.:-):-):-)
Wat hebben jullie het druk, maar wat hebben jullie ook al veel gedaan.
Ja, en de grote dag nadert ook snel dichterbij. Ik had al een jurkje gekocht, maar als het de gewoonte is dat je daar een jurk laat maken van stof die jullie hebben uitgekozen, dan doe ik dat.
De lichtbalonnen heb ik niet besteld hoor.[no] Ik weet niet of wij die in het vliegtuig mee mogen nemen. Honderd waxbranders bij elkaar lijkt misschien wel op een bom?:-S
De rest lijkt wel te lukken, qua corsages en bloemblaadjes en zo. 
Ik heb er al zo'n zin in. Nog 1 weekje en dan komen we al. Ik kan niet wachten.
xxx-jes Ma(ria)

Reactieformulier

Reload