Wil jij ook naar Ghana?

Zin in een uitdaging? Reageer dan op deze vacature!

Stage of vrijwilligerswerk in Ghana: Nurses on Tour regelt het!

Wil je werken of stagelopen in een Ghanees ziekenhuis of in één van de gezondheidsklinieken van Bolgatanga dan kan dat bij Nurses on Tour. Voor verpleegkundige, verloskundige, verzorgende en andere gezondheidszorgprofessionals hebben wij mogelijkheden. 

Stichting Nurses on Tour is sinds 2007 actief in het noorden van Ghana. Daar reizen we af naar afgelegen dorpen om gezondheidsvoorlichting te geven over malaria en andere gezondheid gerelateerde onderwerpen en delen we in bepaalde perioden geimpregneerde muskietennetten uit.

Kies nu voor een onvergetelijke stage- of vrijwilligersplaats in het gastvrije Ghana waarbij je enorm veel kunt leren van de lokale cultuur door te wonen in traditionele gastgezinnen. Het is een ervaring voor het leven, een kans die je niet zou mogen missen!

Klik hier voor meer informatie

 
Sharifa, Rabi's kleinere zusje! 50 things that I like from Ghana

Geschreven door Leroy - Abdul Baki

 Nu alweer drie maanden in Ghana en bijna vijf maanden in het Afrikaanse continent. Het is tijd dat we weer geluid richting ons thuis in Holland sturen. Dit is Afrika...

Afrika is voor mij als een thuis, met name Ghana is voor mij een haven waar ik me thuis voel. Het zijn kleine dingen die het zo bijzonder maken. Graag zou ik proberen om deze kleine dingen met jullie te delen. Hoewel ik me realiseer dat dit misschien moeilijk te beschrijven is, omdat je ze eigenlijk gewoon moet ervaren, doe ik toch graag een poging.

De kleine dingen die Ghana voor mij zo mooi maken zijn....

 1. Het ’s ochtends bij het opstaan, op een kolenvuurtje, warm water koken voor een hete douche.
 2. Het met je emmer water, je stukje zeep, een leeg Milo blik en een groene Ghanese schuurlap je hele lichaam van het Afrikaanse stof ontdoen.
 3. Je droge lichaam insmeren met ‘Habiba’ Cocoa Butter. Wat is dat spul heerlijk zeg.
 4. Op je hurken, met een kommetje water, bij een afvoergootje, je tanden poetsen
 5. 10 minuutjes op een houte bankje liggen om op te warmen in het zonnetje omdat het ’s ochtends ‘maar’ 21 graden is en vervolgens klaar zijn om de dag te starten.
 6. Het met je vingers uitlepelen van een kom met fufu met een overheerlijke soep en dan vervolgens al je vingers aflikken.
 7. Samen met mijn al mijn broers de Peugeot van binnen en van buiten wassen.
 8. Het uitpluizen van de meest ingewikkelde Ghanese liefdes relaties van mijn Ghanese broers, zussen en ouders.
 9. Gewoon zitten met je Ghanese oma (Lizetta) en met de paar woorden die je kent toch een enorme vriendschapsband opbouwen.
 10. Het kopen van de meest heerlijke rijst van Ghana in het kraampje van een vrouwtje tegenover ons office. (Wat niet meer dan 0,50 euro cent kost)
 11. Samen met Mariam, mijn oudere Ghanese nicht, familiedrama’s en relaties bespreken omdat zij alles lijkt te weten.
 12. Mijn lampjes en telefoon opladen op zonne-energie. Ecologisch verantwoord!
 13. ‘Pure water’ drinken uit vierkante plastic zakjes (0,025 eurocent) Minder ecologisch verantwoord!
 14. De kerstlampjes die ik nog steeds in mijn kamer heb hangen waarmee ik de kaart van de wereld en de foto’s van mijn familie en vrienden verlicht!
 15. Het niet weten wat je vandaag gaat doen, maar dat doen wat op dat moment op je pad komt. (Zijn wil is wet)
 16. Terug van werk direct mijn havanna teenslippers (gekregen van Lot en Mirei) aantrekken en het vooral heerlijk vinden! Dankbaarheid!
 17. Met mijn Ghanese moeder, Khadija, de ontwikkelingen en toekomst van Nurses on Tour bespreken.
 18. Het ’s avonds douchen van water dat de hele dag in een plastic container in de zon heeft gestaan. Heerlijk warm. Een pracht idee van mijn Ghanese vader Bukari.
 19. Het steeds moeten bukken omdat alle deuren in onze compound te klein zijn en ik anders mijn hoofd stoot. (Ja... dat vindt ik leuk!)
 20. Het kijken van Nigeriaanse Nollywood films met mijn broers! (Hoewel mijn voorkeur toch uitgaat naar de Amerikaanse Hollywood films) ... maar ja... het zijn je broers he!
 21. De gebarentaal die Issah (mijn kleine broertje) en ik altijd gebruiken om te communiceren, ookal zijn we beide prima in staat om te praten.
 22. De continue jacht op muizen, ghekko’s en andere beesten met Zeynab en Nuhu. Leuke avond bezigheid! Lachen gieren en brullen.
 23. Het aantrekken van mijn heerlijk warme Amerikaanse, Indiane trui en mijn UCLA jogging broek als het ’s avonds flink afkoeld (van 35 naar 20 graden)
 24. Het weinige dat je nodig hebt om tevreden te zijn!
 25. Het voldane gevoel dat je krijgt na het sweepen (vegen) en stoffen van mijn heerlijke kamer.
 26. Het eten van waterijsjes die mijn zusje Rukaya altijd maakt.
 27.  Het onophoudelijk lachen van de Engelse uitspraak van mijn tante Umuh. I’m cooking Dice (Rice).
 28. Samen met mijn zusje Amshawu water halen bij de pomp, achter ons huis, en dan zelf pompen!
 29. Het blij maken van onze huisgeiten, kippen of koe met groente en fruit afval!
 30. Het groeten van de mensen op straat in FraFra, Moshi of Hausa.... Nabaa...Lafubala.... Lafialo....
 31. Het lezen, horen of zien van berichtjes van familie, vrienden en kennissen uit Nederland!
 32. Het struinen door de levendige straatjes van Bolgatanga en de nog kleurrijkere markt en dan ook nog weten waar je bent! Het ultieme ‘ik voel me thuis’ gevoel.
 33. Het rijden in onze Peugeot en iemand blij maken omdat je die persoon een lift naar Bolga kan geven. ‘God Bless You’
 34.  Het eten van de zoveel verschillende heerlijke Ghanese gerechten die mijn moeder Khadija of mijn zusje Amshawu voor mij klaargemaakt heeft. Fufu, Riceballs, Plantain, Yam, Rice and Beans, Rice and Stew ect. ect.
 35. Het geluk dat ik heb, Thank God,en geen TZ, Banku of Kenkey hoef te eten, omdat mijn moeder weet dat ik niet van deze ‘prutjes’ houdt.
 36. De Indische gebakken uitjes, FairTrade Wereldkruiden, Indomi Noodles en CupaSupe die mijn culinaire leven hier in Ghana zoveel beter maken.
 37. Het geluk dat er altijd wel kleinere broertjes of zusjes zijn die je graag helpen om je bord leeg te eten. Eten weg gooien, gebeurd dus NOOIT!
 38. Het gemak dat je overal eten en drinken kunt kopen. Vrouwen met op hun hoofd schalen met sinaasappels, kinderen met die vierkante zakjes water (Pure Water) lopen  en jongens met een bakfiets met ijsjes... Alles echt alles is te koop op straat!
 39. Het ‘boodschappen doen’ wat dus geen straf is in tegenstelling tot in Nederland! Boodschappen doen is makkelijk, efficient en leuk!
 40. Het kopen van je eten langs de kant van de weg en dit mee krijgen in een zwart plastic zakje (hoewel ik het eten uit een bowl makkelijker vindt)
 41. Het kopen van DVD voor 1 euro waardan vervolgens soms wel 21 films op staan! Leuke films!
 42. Het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat je aantrekt en hoe je er uit ziet, het is in Ghana al snel goed.
 43. Het luisteren van Afrikaanse R&B, Reggae en Hip&Hop. P-Square, blijft de favoriet.
 44. Het steeds versteld blijven staan van de ontwikkeling en groei van de mobiele telefonie branch in Ghana. Telefoons met dubbele SIMkaart, dubbbele batterij en mogelijkheid tot MoneyTransfer. Ongelofelijk.
 45. Het aantrekken van net schoon gewassen kleren. Zeker als ze net van de waslijn komen. Heerlijke geuren van de Omo-waspoeder en Ghanese Key-Soap en al wetend dat mijn zusje Amshawu met alle liefde deze kleren met haar hard werkende handen gewassen heeft. Dankbaarheid!
 46. Het zien van alle kleintjes in de buurt die komen aanrennen wanneer je thuis komt van werk. Blij om je gewoon weer te zien.
 47. Het spelen van spelletjes als Ludo, Ligretto en Waré-Waré, met de kids of met mijn oudere broers en zussen en het zien van het enthousiasme, strijdlust en winner-mentaliteit die daarmee gepaard gaat.
 48. Dat ik iedere avond weer moe, maar zo voldaan, onder mijn klamboe kan kruipen. Veilig en comfortabel.
 49. Het steeds weer onder ogen zien wat een goed leven ik toch eigenlijk wel niet heb! Dat ik gezegend ben met de kansen, de rechten en groei die ik krijg in mijn leven.
 50. Het laatste maar zeker het belangrijkste: het feit dat ik dit allemaal mag mee maken met mijn toekomstige vrouw aan mijn zijde! Joyce: ‘Blessed to have you on my side’

Vijftig dingen die ik mooi vindt aan Ghana! Aan mijn huidige leven in Ghana! Dit is slechts een selectie. Nogmaals het zijn de kleine dingen die het hier zo mooi maken. Dingen die voor mij nu zo vanzelfsprekend zijn. Waarschijnlijk ben ik er tientallen vergeten! Op deze manier hoop ik wat van mijn leven met jullie te kunnen delen.

Dankbaar ben ik dat ik hier mag zijn en het werk mag doen dat ik doe! Dankbaar ben ik dat Joyce er is voor mij. En dankbaar ben ik voor alle support van thuis!

‘Saying thanks to the Lord Almighty’

Leroy - Abdul Baki

Check ook: een paar nieuwe foto's in het album Ghana-2010

Geplaatst: 15-01-2011 17:35:24  |  Reacties: (8)  |  Terug

Reacties

This could not pobslsiy have been more helpful! ht | 24-11-2015 07:30

This could not pobslsiy have been more helpful! http://ymefqbduhe.com [url=http://dsqbcfsxau.com]dsqbcfsxau[/url] [link=http://qudoet.com]qudoet[/link]

Findnig this post. It's just a big piece of luck f | 14-11-2015 07:43

Findnig this post. It's just a big piece of luck for me.

Thre'es nothing like the relief of finding what yo | 14-11-2015 07:24

Thre'es nothing like the relief of finding what you're looking for.

Alrihgt alright alright that's exactly what I need | 14-11-2015 06:58

Alrihgt alright alright that's exactly what I needed!

Deep thinking - adds a new disonmien to it all. | 14-11-2015 06:55

Deep thinking - adds a new disonmien to it all.

Nachtvlinder | 19-01-2011 03:36

Dag lieve kinderen
Zojuist het stukje van Lier gelezen, het doet me goed dat jullie zo tevreden zijn, en zeker ook wat kan leren van de mensen daar.Wat zijn wij dan soms toch ontevreden met al onze luxe, in vergelijking met Afrika. Maarja zo zitten wij nu eenmaal in elkaar, dit is onze cultuur. Ik ben echter wel van mening dat wij soms luxe problemen hebben. Zoals jullie zien zit ik weer in het nachtleven,het is lekker rustig, alle mensen slapen dus wat wens ik nog meer? Nog 2 nachten dan zit het nachtleven er weer op , dan heb ik er weer 4 gedraaid, dan is het weer mooi geweest. 2 weken geleden ben ik om mijn inentingen geweest, o nog even ik heb ontzettend veel zin om te komen, zeker weer na alle verhalen van Leo en Maria, die zijn vorige week Zaterdag op de koffie geweest. Afspraak was bij Lizette, maar haar moeder was de afspraak vergeten op te schrijven. Ja dat kan gebeuren, Vrijdag gaan we naar het reisbureau voor onze visum aanvraag, met 4 vreselijke pasfoto"s.Ik zal even tellen hoeveel nachten nog slapen,als ik goed geteld heb zijn het nog 54 nachtjes nou dat schiet op he? Vorige week zijn we met de slankclub uit eten geweest bij Bandoeng in OostSouburg, Was heerlijk lekker bijgekletst over van alles en nog wat, we waren met 5 vrouwen .Zondag zijn we bij Goof en Iris op de koffie  geweest ,was gezellig.Nou luitjes ik ga er weer een punt achter zetten. Ik wens jullie het allerbeste,:-)en een flinke knuffel van mamsepams:-D:-P;-)

oma | 18-01-2011 14:14

hallo Leroy en Joyce
was weer echt leuk om het  nieuws te lezen  wat heerlijk dat jullie zo van alle kleine dingen kunnen genieten terwijl  wij hier ondanks  alle luxe en een hoop problemen hebben of maken  en hele dagen gestrest  rondhobbelen  blijf er van genieten 
en hoe is het met je haar groeit het al wat   vond je krullebol heel wat mooier hoor  heb er gewoon van gedroomd  maar tegen dat je weer thuis zijn is het hopelijk weer aan gegroeid
heel veel groetjes en een dikke knuffel van Opa en Oma

Ma(ria) | 16-01-2011 19:17

Leuk stukje. Dat is het leuke van Afrika hé? Het leven is zo lekker simpel, maar je moet wel veel geduld hebben :-S. Dat hebben jullie inmiddels wel.
Ik ga nu naar de foto's kijken.
XXX Ma(ria)

Reactieformulier

Reload