Wil jij ook naar Ghana?

Zin in een uitdaging? Reageer dan op deze vacature!

Stage of vrijwilligerswerk in Ghana: Nurses on Tour regelt het!

Wil je werken of stagelopen in een Ghanees ziekenhuis of in één van de gezondheidsklinieken van Bolgatanga dan kan dat bij Nurses on Tour. Voor verpleegkundige, verloskundige, verzorgende en andere gezondheidszorgprofessionals hebben wij mogelijkheden. 

Stichting Nurses on Tour is sinds 2007 actief in het noorden van Ghana. Daar reizen we af naar afgelegen dorpen om gezondheidsvoorlichting te geven over malaria en andere gezondheid gerelateerde onderwerpen en delen we in bepaalde perioden geimpregneerde muskietennetten uit.

Kies nu voor een onvergetelijke stage- of vrijwilligersplaats in het gastvrije Ghana waarbij je enorm veel kunt leren van de lokale cultuur door te wonen in traditionele gastgezinnen. Het is een ervaring voor het leven, een kans die je niet zou mogen missen!

Klik hier voor meer informatie

 
De tijd vliegt voorbij

Geschreven door: Joyce

Nog acht dagen en dan is het alweer kerst...het is ongelooflijk de tijd vliegt hier voorbij.

Naar een reis van twee dagen hobbelen over de Ghanese wegen zijn we eindelijk aangekomen in Accra. Wat een wereld van verschil Accra en Bolga, onderweg zagen we al een landschapverschil, maar niet alleen het landschap de hele ontwikkeling van het zuiden in vergelijking met het noorden is een enorm verschil. Dat weten we natuurlijk wel, alleen dat vergeet je wel eens als je daar in het noorden zit. Het is hier veel drukker, een stuk luxer en je kan alles krijgen wat je maar wilt. Zo zijn we gister naar de bioscoop geweest in de shopping mall van Accra, onze mond viel open van verbazing. Een supermarkt, groter dan de AlberHein in Vlissingen, vele winkels met merken als nike, puma, pansonic, sony kortom je kan er alles krijgen. En dan de food afdeling niet te vergeten. Fastfood zoals in Holland, nog net geen Mc Donald maar het begon er aardig op te lijken, hamburgers, ijsjes, pizzapunten, croisantjes, donuts alles was daar. Terwijl we daar rond liepen hadden we niet meer het idee dat we in Ghana waren. We doen wat kerstinkopen en dan verwennen we ons zelf dan met een bioscoopje, we gaan naar de film tangeled het verhaal van rapoensel, en genieten stiekem van alle luxe.

Nurses on Tour

Vandaag hebben we een afspraak met een man die we in Bolga ontmoet hebben. Zijn naam is Sallam, Lier kwam hem tegen bij het postkantoor en hij was erg geinteresseerd in ons project. Zelf is hij jaren lang werkzaam geweest in het grootste ziekenhuis in Accra maar heeft nu een school in de buurt van Bolga op gezet. Hij had wel wat kennisen die ons misschien aan netten konden helpen. Dinsdag kregen we belletje van hem dat hij een organisatie in Accra gevonden had die muskietenetten verkoopt. Vanmiddag hebben we dus een afspraak met hen om te kijken of we de netten tegen een normale prijs in kunnen kopen zodat we eindelijk met onze projecten kunnen beginnen. Dat zou geweldig zijn!

Ondertussen hebben we voor Nurses on Tour natuurlijk niet stil gezeten, we hebben veel evaluatie projecten gedaan, we trainen onze vrijwilligers om alle administratieve zaken voor ons op orde te houden, we hebben onze stichting eindelijk geregistreerd in Ghana en we zijn druk opzoek naar land voor het centrum wat we graag willen gaan bouwen. Een centrum dat inkomsten voor Nurses on Tour in Ghana zal gaan genereren. We hebben veel plannen en ideen in ons hoofd en hopen dat we dat allemaal werkelijkheid kunnen maken. Ondertussen hebben we al een schets van het gebouw gemaakt en dat ligt nu bij de architect . Aangezien we niet veel verstand van gebouwen en het bouwen ervan hebben, hebben we de hulp van een architect ingeschakeld. We zijn erg benieuwd wat voor tekening hij straks tevoorschijn tovert. Spannend allemaal maar erg leuk om te doen. Voor de komende twee weken hebben we het werk even stil gelegt om zo te kunnen genieten van de kerst en het nieuwe jaar we zijn erg benieuwd hoe dat er uit komt te zien hier in Ghana maar het wordt vast geweldig.

Sinterklaas in Bolga

Zaterdag 4 december rijden we richting Karimenga, het guesthouse van Ibrahim om daar met alle andere Nederlandse vrijwilligers sinterklaas te vieren. Maar voordat we kunnen gaan feesten moet er eerst gewerkt worden. Ibrahim wilt in de buurt van het guesthouse graag een bibliotheek bouwen, dit voor het dorp om zo de mensen de kans te geven om zichzelf beter te kunnen ontwikkelen. De naam van de bibliotheek wordt ' Nino's Libary' . Toen Ibrahim in Nederland was heeft hij Nino ontmoet (Nino was vroeger mijn buurjongetje) Ibrahim was toen zo onder de indruk van Nino omdat hij zo graag wat wilde doen voor de mensen in Ghana. Eenmaal terug in Ghana bleef Nino in Ibrahim zjin gedachten spelen, hij wilde er gaag wat mee doen en bedacht toen om een bibliotheek te bouwen in Karimenga genaamd Nino's bibliotheek.
Dus algelopen 4 december werden we allemaal aan het werk gezet om gras bij elkaar te verzamelen voor het dak van de bibliotheek. Ibrahim had alle jongens en meiden uit het dorp bij elkaar verzameld om het land op te gaan. Het was geweldig, het enthousiasme waarmee de kinderen willen helpen met de bouw van de bibliotheek is geweldig. We zijn de hele ochtend bezig met het verzamelen van het gras. De jongens rennen rond met messen om het gras af te snijden en de meiden zijn druk bezig met het maken van onze lunch. Begin van de middag keren we terug met een voldaan gevoel, het begin van de bibliotheek is daar. Dus Nino als je straks oud genoeg bent hopen we dat je een keer hierheen komt om jouw bibliotheek te zien. Nino en zijn familie hebben in Nederland ook niet stil gezeten ze zijn druk bezig met het inzamelen van boeken en geld voor de bibliotheek, dus als er nog mensen zijn die van hun engelse boeken af willen? Laat het dan weten, want alles is welkom voor dit project.

Na het harde werken nemen we wat rust en maken we ons klaar voor het grote kampvuur die avond. Ibrahim had zijn trommelaars op getrommeld en veel hout bij elkaar verzameld om zo een groot kamvuur te maken. We dansen en zingen de hele avond rond het vuur. Wij met ons stijve hollandse lichaam tegenover al die flexibele Ghanses, in een woord geweldig!

Na het dansen en zingen is het tijd om onze slipper te zetten. We zijn met z'n elven en we laten ook Ibrahim en zijn zoontje hun schoen zetten, we zingen een sinterklaas liedje zetten wat water voor het paardje neer. We geven Ibrahim de opdracht om de snoepjes die we gekocht hadden in onze schoenen te leggen omdat hij altijd zo vroeg wakker is. De volgende ochend worden we verrast met een kadootje, een gedichtje en onze snoepjes in de slippers. We zijn net een groep kleine kinderen haha maar we vinden het geweldig.

Verder moest iedereen een klein kadootje meenemen om hiermee ons dobbelspel te kunnen spelen, wederom een groep kleine kinderen, als het om kadootjes gaat is iedereen ineens weer kinds, grappig om te zien. We spelen het spel voor een half uur en gaan dan allemaal tevreden met een mooi kadootje naar huis.

Onze families

Nog even kort over onze families. Het is nog steeds geweldig om daar te zijn, leuk ook dat we steeds meer te weten komen over hoe de families in elkaar zitten. Lier komt steeds meer te weten over het verleden van zijn Ghanese vader en moeder en de relaties tussen de twee moeders, een ingewikkeld familie verhaal maar ze vertrouwen hem steeds meer toe om te  vertellen hoe het in elkaar zit. Maar daar zal hij zelf volgende keer vast meer over vertellen.

Bij mij thuis is er een probleem met mij zus Salla. Het probleem is dat er een paar maanden geleden een man haar via haar tante ten huwelijk heeft gevraagd. Daar heeft ze toen min om meer ja op gezegt. In de tussen tijd heeft ze een andere jongen ontmoet waar ze echt onzettend verliefd op is, waardoor ze nu dus niet meer met die andere man wilt trouwen. Een groot probleem dus want vorige week kwam de familie van de man dus weer naar ons huis om om bevestiging van het huwelijk te vragen maar die kon ze natuurlijk niet geven.... ohh nee de tijd van het internet cafe is bijna op. Ik moet dus stoppen met schrijven, hopelijk kan ik het verhaal over Sala snel afmaken, maar voor nu was dit het even. Helaas kunnen we geen foto's uploaden hier.

Lieve groeten van ons allebei en tot snel!

Geplaatst: 17-12-2010 11:27:08  |  Reacties: (10)  |  Terug

Reacties

It's a pleasure to find such ranaitiloty in an ans | 22-11-2015 20:41

It's a pleasure to find such ranaitiloty in an answer. Welcome to the debate.

That's an astute answer to a tricky quesiton http: | 20-11-2015 12:53

That's an astute answer to a tricky quesiton http://uqsdjlnfno.com [url=http://hafkvads.com]hafkvads[/url] [link=http://tsdcwavbeu.com]tsdcwavbeu[/link]

I read your post and wished I'd wriettn it | 14-11-2015 07:00

I read your post and wished I'd wriettn it

I told my kids we'd play after I found what I nede | 14-11-2015 06:54

I told my kids we'd play after I found what I nedede. Damnit.

I have exactly what info I want. Check, please. Wa | 14-11-2015 06:21

I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it's free? Awmoese!

Mariette | 16-01-2011 19:03

Ahh.. wat een cliffhanger. Wanneer komt het vervolg??

Lies! | 28-12-2010 15:19

De beroemde -te luxe- shopping mall dus gevonden in accra ;)

Astrid Umbgrove | 24-12-2010 12:20

Hoi Leroy en Joyce,

Eindelijk een reactie van mij. Heb veel van jullie verhalen gelezen, maar nu eindelijk een reactie.
Wat maken jullie veel mee en wat een prachtige reis is het geworden tot nu toe. Echt fantastisch. En dan nog het romantische aanzoek.... Gefeliciteerd!!
Ik wens jullie een hele fijne Kerst en een heel erg gelukkig 2011!!:-D
Hartelijke groet uit Vlissingen,
Astrid

Claudia | 19-12-2010 17:55

Hoi hoi,
Wat een ontwikkelingen toch allemaal. En wat een plannen. Ik vrees dat de 8 maanden te kort zullen zijn. Willen jullie het centrum af hebben voordat jullie uit Ghana vertrekken? Dat wordt doorwerken geblazen. Maar waar een wil is is een weg. Zo komen er nog vier mensen aan en die kunnen dan heerlijk drie weken meehelpen. Heel veel succes met alles en wij volgen ;-)jullie. Hele fijne feestdagen en op naar een succesvol 2011!!!!!!!;-)

0ma | 18-12-2010 13:46

hallo leroy en Joyce wat fijn om weer wat nieuws te lezen  het internet in acra is zeker wel beter  we hopen dat je nu aan netten kunnen komen 
nog even en dan komen je ouders en dees en daniél aan als het  allemaal mee zit het is hier zo,n chaos met het winterweer er liggen dikke pakken sneeuw op de wegen  en ze kunnen  de wegen  niet goed schoon krijgen  maar het moet lukken toch 
we wensen jullie allemaal helen fijne dagen  en hopen snel nog wat foto,s te zien 
groetjes en een knuffel Opa en Oma

Reactieformulier

Reload